Prohledat tento blog

27. listopadu 2015

Mezi létem a zimou

Zima pro mnohé znamená sportovní nadšení a radovánky plné pohybu, pro mne a našeho psa je to spíš čas přípravy na nadcházející mrazy pomocí dobrého jídla.  A jako vzpomínka na léto se to dneska odehrávalo v rybím stylu; postupně, ta polévka je poměrně sytící...
     Rybí dýňovou polévku jsem poprvé jedl na Madeiře a tohle je sladkovodní variace (z lososa je to divné, ale třeba kousky mořské štiky...):
     Malou dýni Hokkaido očistit a nakrájet, vyndat vnitřek s jadérky a zbytek včetně slupky nakrájet na kostičky asi 2 cm; do trouby na cca 180 a asi 25 minut péct. Mělo by to trošku zkaramelizovat.   V hrnci na másle osmažit nakrájenou cibuli a trochu (stroužek max) utřeného česneku, pak přihodit tu upečenou dýni a chvilku restovat. Když zpracovávám ryby, nechávám si různé páteřové a jiné zbytky zmrznout  a teď jsem z nich udělal asi litr vývaru (nové koření, černý celý pepř, bobkový list, sůl...). Tím tu orestovanou dýni zalít, přidat lžičku citronové šťávy a muškát nebo muškátový květ dle chuti a asi půl hodiny vařít.  Dle chuti osolit a opepřit a rozmixovat, případně trochu naředit. Asi 100-200 ml šlehačky vmíchat a vložit (pokud je) obrané maso z vývaru. A kousky ryby opéct na másle a vhodit a nechat chvilku na velmi mírném plameni proležet. Je to báječné.

     Druhým chodem byla klasika: grilovaný candát (osolené, ocitronované, odleželé filé, osušené a posypané směsí mouky a škrobu, trochy soli a mletého kmínu) na lůžku z restovaných žampionů (cibulka, máslo, sůl, pepř, kmín, krájené žampiony) a s vařenými bramborami.

     Tak se nebojím, zimo, můžeš přijít.  Ještě si proti tobě někdy udělám fabadu a plněné bramborové knedlíky s kysaným zelím. Doplněno utopenci dle receptu paní Černé  bude houby zle.  A mám tam z Drmolova vinařství výborný Pinot Noire pod uměleckým pseudonymem Modré Rulandské... 

Žádné komentáře:

Okomentovat