Prohledat tento blog

19. června 2013

T+G prominou



Tip na tohle počasí: Gaspacho. Je jich spousta druhů, ale v principu jde o spařená oloupaná rajčata (voňavá, asi 0,6 kg) nasekaná na drobno, pokud možno s vybranou dužinou (semínky), menší červenou a žlutou papriku nasekanou na kousky (gurmeti si ji mohou opéct a stáhnout z kůže) a asi 0,4 kg okurky. Asi 4 stroužky česneku a půlku cibule na kousky, asi 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, i trocha červeného vína se snese a všechno to rozmixujeme, přidáme kus namočeného a vymačkaného bílého chleba a dokončíme mix a případně zředíme: jsou recepty na studený zeleninový vývar (některé doporučují hodně celeru, ale nevím...), já to ředím rajčatovou šťávou. Opepřit a dost osolit, případně dochutit octem a hlavně nechat v ledničce odležet - z večera je ideální druhý den k obědu. Do toho opečené chlebové krutony (nebo z bílého chleba), na olivovém oleji, drobné kousky okurky, paprik, cibule, šunky, fantazii se meze nekladou. I kostka ledu je dobrá vložka :-)


Včera jsem večer přijel z Kroměříže a jak bylo dobré...