Prohledat tento blog

9. dubna 2013

Dušičky

jsou podzimní svátky kde se hovoří s mrtvými.  Nevím ale, proč bych si s maminkou nemohl pohovořit kdy chci; vzpomenul jsem na ni onehdy při tvorbě podle jejího receptu, který jsem zdědil a který provádím s láskou a péčí.
Vezme se asi půl kila zadního hovězího, nařeže na 4 silnější plátky a ty se naklepou. Udělá se marináda z asi 4 lžic světlé sojové omáčky, lžíce worčesterské omáčky, dvou lžic kvasného octa (8%), asi 1/4 lžičky strouhaného muškátu, pepře a soli, je-li jí málo, pak ještě trochu vývaru. Maso se tím potře a propíchá vidličkou !  a složí do misky a dá do lednice; dle receptu se marinuje nejméně hodinu, ale já to tam nechávám celý den a občas přeložím.  Pak maso vyjmeme, necháme okapat, velmi zprudka opečeme na oleji a ukládáme do pekáčku. Polejeme zbylou marinádou a přidáme asi deci či dvě vývaru a necháme pomalu v troubě táhnout, 110° a asi   3 hodiny, až je to měkké. Nesmí to vyschnout!
Dělám voňavou rýži s celým pepřem a hřebíčkem a cibulí a než se udělá, připravím opečenou cibulku - asi 2-3 cibule na tenká kolečka na oleji pomalu! osmahnout do světle hněda. A pak rýži, maso, cibulku na maso a šťávu...maminko, vzpomínám a děkuji (a nejen za recepty).